Idioma
20 PONÈNCIES
Per inspirar-nos, compartir i aprendre d'altres experiències.
TRACK 1A - PALAU FALGUERA
10:30 a 10:45 h
Micro:bit Foundation
10:45 a 11:00 h
IOT amb Micro:bit
Ponent: Daniel Lux. CEO & Co-founder de Seluxit, empresa dedicada a projectes IOT i creadors de la placa Wappsto:bit per micro:bit
11:00 a 11:15 h
IA amb micro:bit a l'aula
11:15 a 11:30 h
Micro:bit i Scratch: junts millor
11:30 a 11:45 h
La micro:bit i la 5a competència digital: com disfrutar i avaluar
TRACK 2A - CASAL DE JOVES
10:45 a 11:00 h
STEAMem Castelldefels
La ponència presentarà el projecte STEAMem Castelldefels, el qual té com a objectiu que els estudiants de 4t d'ESO treballin continguts curriculars STEAM i desenvolupin propostes didàctiques per als nens de primària com a servei comunitari.
En aquest procés, els estudiants aprenen a treballar en equip i a coordinar-se amb els mestres de primària per dur a terme activitats que inclouen robòtica, sensòrica i programació, utilitzant recursos com la micro:bit. Això busca assolir objectius d'aprenentatge i promoure un itinerari STEAM per als estudiants de secundària.
Ponent: Antoni Alberich Carramiñana i M. Josep Oró Solé
Centre: CRP Castelldefels
11.00 a 11.15 h
De l'aula al circuit: Metodologia basada en reptes amb micro:bit
La ponència abordarà l'experiència d'utilitzar la placa electrònica Micro:bit durant tot un curs a l'optativa de Robòtica i Programació de l'Institut Vila-seca de Tarragona, dirigida als alumnes de 1er i 2n d'ESO.
Al llarg del curs, s'ha implementat una metodologia basada en reptes relacionats amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). A més, es van desenvolupar projectes de robotització utilitzant diversos materials. A finals de curs, es va aplicar el coneixement adquirit mitjançant la creació d'un coet a pressió per recopilar dades i la participació en una competició amb vehicles Cutebot controlats per Micro:bit a distància.
11:15 a 11:30 h
Fabriquem amb la micro:bit: la joguina CONECTA i un avisador-recordatori
La ponència se centrarà en dues experiències educatives que promouen la filosofia maker i l'ús d'espais maker.
En la primera experiència, s'explicarà com l'alumnat de cinquè van construir un joc utilitzant una capsa de sabates i micro:bit, aprenent sobre connexions elèctriques i circuits bàsics. Aquesta activitat va fomentar la creativitat i el pensament crític dels estudiants.
La segona experiència va implicar els estudiants de sisè en la creació d'una aplicació per ajudar persones grans a recordar quan prendre medicaments, utilitzant micro:bit per controlar dispensadors de pastilles amb vibradors i leds.
11:30 a 11:45 h
Jugant amb la micro:bit al museu. Computació Creativa, IA generativa i Arts Visuals
La ponència oferirà una visió pràctica de com combinar la micro:bit amb les Arts Visuals. Es mostrarà com "hackejar" obres d'art utilitzant la micro:bit, Scratch i eines d'Intel·ligència Artificial generativa.
També s'exploraran maneres de crear art digital mitjançant la micro:bit i Scratch, prenent inspiració en artistes reconeguts. Aquests exemples són adaptables a l'ensenyament de Primària i Secundària i es poden integrar de manera transversal en diferents àrees o assignatures. La ponència inclourà la compartició de recursos i enllaços a projectes per a un aprenentatge pràctic i creatiu.
Aquesta ponència anirà enfocada a l'ensenyament interdisciplinari STEAM (incloent la A d’Arts), la Intel·ligència Artificial (IA), les tecnologies orientades a l'aprenentatge, la creativitat, el pensament crític i la col·laboració a l’aula.
11:45 a 12:00 h
Juguem?
La ponència se centrarà en una experiència de centre, on es va organitzar una jornada de jocs oberta a tot l'alumnat, des de l'Infantil 3 fins a 6è.
Els propis estudiants de cinquè van crear jocs utilitzant la placa Makey Makey, mentre que els estudiants de sisè van fer-ho amb la Micro:bit. L'activitat va ser totalment lliure, permetent als estudiants utilitzar la seva creativitat per desenvolupar els jocs que més els interessaven.
TRACK 1B - PALAU FALGUERA
12:15 a 12:30 h
Smart Makers
La ponència descriurà l'experiència de l'escola immersa en el programa d'innovació SteamCat i la seva participació en el projecte Smart Makers.
Aquesta proposta va resultar finalista en el programa Smart Makers i es va destacar com una oportunitat per treballar en grup, desenvolupar estratègies de raonament, justificacions creatives i col·laboració amb l'entorn.
Ponent: Joan Amatller, Míriam Caurín i Anna Torres
Centre: Escola Joan Perich i Valls
12:30 a 12:45 h
Enfocament STEAMcat de micro:bit. Inspirem l’alumnat inspirant el professorat
La ponència descriurà com el Programa d'Innovació Educativa treballa amb docents i estudiants per inspirar el desenvolupament de competències més enllà del contingut curricular.
El programa compartirà les seves accions per promoure l'ús de la micro:bit a les aules, amb un enfocament que posa l'èmfasi en la generació de solucions a reptes significatius, la creativitat, el pensament crític i l'equitat.
Ponent: Carolina Crespo López
Centre: Programa d'Innovació Educativa STEAMcat - Institut Bellvitge
12:45 a 13:00 h
Reciclabit
La ponència tractarà sobre com una escola d'alta complexitat, amb alumnes que enfronten dificultats socials i econòmiques, utilitza els ambients com a metodologia educativa.
L'ambient de robòtica, que incorpora la targeta microbit, és un element clau en aquesta aproximació. El ponent comparteix les seves experiències i preparacions a través del seu compte de Twitter per oferir una visió general de com s'aplica la microbit a l'aula en una escola amb recursos limitats.
13:00 a 13:15 h
Micro:bit, accessibilitat i inclusió. Experiències amb alumnes amb discapacitat visual
La ponència se centrarà en la sensibilització dels docents sobre la importància d'utilitzar materials educatius que promoguin la inclusió a l'aula. Es destacarà com la targeta Micro:bit pot ser una eina d'investigació i desenvolupament accessible i utilitzable.
L'enfocament metodològic de la ponència se centrarà en l'accessibilitat i la usabilitat de la targeta Micro:bit. S'explicarà com la Micro:bit pot ser programada amb diferents nivells de complexitat, des de l'ús de blocs com MakeCode i Scratch fins a llenguatges textuals com JavaScript i Python, per facilitar l'accés a estudiants amb diferents capacitats.
Ponent: Mª Teresa Corbella Roqueta / Silvia Boix Hernández
Centre: CREDV-CRE ONCE Barcelona
13:15 a 13:30 h
Sóc programador i sóc cec: increible oi? Barreres i oportunitats de la tecnologia per a les persones amb discapacitat
Juanjo Montiel és programador informàtic i cec. Va aprendre a programar perquè necessitava poder usar les pàgines webs que no eren accessibles (i encara no ho són la majoria d'elles).
La tecnologia ha estat una revolució per a tots nosaltres, però especialment per a les persones amb algun tipus de discapacitat. Gràcies a ella, aquest món té avui dia moltes menys barreres. Ajudar a derrocar és un dels meus majors reptes i una de les meves majors satisfaccions, ja que saber que el que fas ajudarà a altres és el millor de tot això.
Ponents: Juanjo Montiel
Centre: Microsoft Irlanda
Presentació no disponible
TRACK 2B - CASAL DE JOVES
12:15 a 12:30 h
Què fer amb la tecnologia (digital) a l'aula?
En el món actual, la tecnologia digital s'ha convertit en una eina omnipresent a les nostres vides, i l'entorn educatiu no n'és una excepció. La integració de la tecnologia a l'aula planteja oportunitats emocionants i desafiaments complexos.
En aquesta ponència, explorarem tres idees clau que ens ajudaran a navegar aquest territori en constant evolució. En primer lloc, la importància d'aplicar el sentit comú en l'ús de la tecnologia com a eina per a l'aprenentatge. En segon lloc, la necessitat de tenir una comprensió clara de per què incorporem la tecnologia a les nostres pràctiques pedagògiques. I finalment, com superar la por que sovint envolta la tecnologia a l'aula. A través d'aquestes idees, explorarem preguntes fonamentals sobre com aprofitar al màxim el potencial de la tecnologia per enriquir l'experiència educativa i preparar els nostres estudiants per a un futur digital.
12:30 a 12:45 h
Comunicacions Intel·ligents (IoT i 5G) amb micro:bit
La ponència explicarà l'experiència en el cicle formatiu de grau mitjà (SMX) i al curs d'especialització en manteniment de 5G amb 10 alumnes. S'abordarà l'ús de la Micro:bit+Wappsto:bit per a l'aprenentatge de Comunicacions Intel·ligents, incloent-hi conceptes d'Internet de les Coses i 5G en diversos nivells educatius.
Es destaca la pràctica amb sensors que envien dades a una plataforma en el núvol, així com l'ús d'actuadors que reaccionen segons les dades dels sensors, activant circuits com ventiladors o llums. S'exploraran les possibilitats de connexió amb diferents models de placa (Bluetooth, WIFI, NB-IoT) i com es poden visualitzar i compartir les dades, fomentant experiències col·laboratives entre grups en ubicacions diverses.
12:45 a 13:00 h
Creació d'un zoològic col·laboratiu
La ponència abordarà una sèrie d'activitats relacionades amb la creació d'icones d'animals i l'ús de Micro:bit per formar una xarxa col·laborativa. En la primera activitat, els participants creen icones d'animals de zoològic, fomentant la part creativa i grupal del disseny.
Després, es forma una xarxa de Micro:bit, on cada participant selecciona un animal i el comparteix amb els altres, creant una col·lecció compartida d'animals de zoològic. Aquesta activitat aborda els conceptes de xarxes, gestió de comunicacions i gestió de llistes integrades.
13:00 a 13:15 h
Experiències STEAM i Aprenentatge Transfronterer amb la micro:bit.
La ponència abordarà una experiència educativa que ha involucrat a 170 alumnes de les escoles Arrels de Perpinyà i el Centre Tecnopedagògic Binomi.
S'ha utilitzat la tecnologia, específicament la controladora micro:bit, per pensar en idees i solucions que puguin millorar el món. Els estudiants han après a programar la micro:bit i han creat els seus propis dissenys centrats en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Aquesta experiència ha demostrat com la micro:bit pot ser una eina versàtil i accessible per introduir la robòtica i la programació en entorns educatius diversos.
Ponent: Maria de Montserrat Oliveras Ballús
Centre: Centre Tecnopedagògic Binomi
13:15 a 13:30 h
Gamifiquem l'aula amb la micro:bit!
La ponència "Gamifiquem l'aula amb la micro:bit!" presentarà com utilitzar la micro:bit per crear activitats lúdiques i educatives amb estudiants de tercer i sisè. Es destacarà l'ús de la funcionalitat de ràdio de la micro:bit per a les activitats. Aquest enfocament combina les àrees STEAM, incloent-hi el disseny i la impressió 3D, les matemàtiques, la programació i la robòtica.
A més, subratllarà com aquesta metodologia s'aplica a les classes d'anglès com a llengua estrangera per millorar les habilitats orals i escrites a través de l'ús de la micro:bit.
Ponents: Elena Vercher Ribis
Centre: Escola Sant Jordi i ambaixadora STEAMcat